Wat is een goede vibrator? (eigenschappen)

Wat is een goede vibrator (eigenschappen)Wat is een goede vibrator? Ik bedoel: een héél goede. De beste vibrator voldoet aan tenminste twee eigenschappen: 1. hij moet om te beginnen effectief zijn werk doen en jou gemakkelijk naar een bevredigend orgasme brengen en 2. een heel goede vibrator is gemaakt van de hoogste kwaliteit materialen die 100% veilig zijn voor het lichaam. Uit recent onderzoek blijkt dat óók anno 2019 lang niet alle vibrators veilig zijn te gebruiken. Dat geldt voor goedkope maar ook voor luxe-uitziende producten.

Lees ook: Wat zijn de beste merken (overzicht per type vibrator)

Krachtige, diepe vibraties

Een vibrator is effectief als deze een krachtige trilling produceert. Met een krachtige trilling bedoel ik niet per se een harde trilling, een zachte vibratie kan óók heel effectief zijn. Een krachtige trilling is effectief als die diepgaand en intens is. Internationale toy testers hebben het in hun reviews vaak over: ‘deep, rumbling vibrations, right where you want them’. Het tegenovergestelde van een ‘rumbly’ vibrator is een ‘ buzzy’ vibrator, die trilt oppervlakkig en is minder effectief.

‘Rumbly’ of robuuste/ ‘rommelende’ trillingen voel je intens waardoor je gemakkelijk kunt klaarkomen, óók wanneer je de vibrator in een minder hoge trilstand hebt staan. De ervaring leert dat de meeste vrouwen graag een vibrator gebruiken met een robuuste trilling. De beste merken stoppen altijd een krachtige motor in hun vibrators, vaak zelfs twee (soms drie); per stimulatiepunt één. In mijn artikel Vibrators van de beste merken (overzicht per type vibrator) kun je een video bekijken waarin je 2 vibrators tegen een kunstvagina ziet trillen; de ene vibrator heeft een ‘rumbly’ trilling, de ander een ‘ buzzy’. Je begrijpt meteen welke vibrator je moet hebben. Bekijk hier.

Spring naar onderwerp:

1. Vibrators van de beste merken;
2. Beste keuze per type vibrator;
2.1. clitoris vibrators
2.2 Inwendige/G-spot vibrators
2.3 Dubbele vibrators (uitwendig + inwendig)
2.4 Koppel vibrators
2.5 Prostaat vibrators
3. Wat is een slechte vibrator?;
4. Wanneer is een vibrator veilig voor het lichaam?;
5. Kan mijn vibrator mij ziek maken?;
6. Kies voor kwaliteit;
7. Geraadpleegde bronnen

Wat is een slechte vibrator?

Vibrators van slechte kwaliteit stinken meestal naar plastic en maken vaak een bak lawaai. Maar bovendien vibreren de barrels vrijwel altijd oppervlakkig en/of zij stimuleren de verkeerde plekjes. Daar wordt An niet vrolijk van! Want An gaat er niet zo veel van voelen. En als zij al kan klaarkomen, dan moet ze lang wachten. Wat veel mensen niet weten is dat vibrators die oppervlakkig trillen pijn kunnen gaan doen. Oppervlakkig trillen is wat anders dan zacht trillen (zie boven). Slechte vibrators maken vaak een snerpend geluid of ze produceren een soort BUZZZZ. Dat laatste hoeft trouwens niet per definitie slecht te zijn. De Tokidoki Unicorn Bullet Vibrator (€ 18.95) maakt een dergelijk BUZZZ-geluid, maar heeft toch een trilling die opvallend goed zijn werk doet.

›› Spring naar de onderwerpen

Wanneer is een vibrator veilig voor het lichaam?

Een heel goede vibrator heeft tenminste één krachtige motor die een diepe, intense trilling produceert. Maar een goede vibrator is óók een product dat 100% veilig is voor het lichaam. Maar hoe weet je dit als koper 100% zeker? Het antwoord is: dat weet je niet zeker. Sinds de populaire 50 Shades of Grey boeken en films, worden er elk jaar meer en meer vibrators verkocht. Vibrators zien er tegenwoordig vaak uit als luxe producten, maar in werkelijkheid worden de meeste gemaakt van materialen die van slechte kwaliteit zijn en vol kunnen zitten met giftige stoffen die ronduit schadelijk zijn voor de gezondheid van vrouwen. Voorbeelden van deze schadelijke stoffen zijn de beruchte weekmakers of ftalaten. Je vraagt je misschien af: ‘Is dit geen oud verhaal?’ Nope.

Kan mijn vibrator mij ziek maken?

Op de Australische website Whimn.com.au staat het artikel (april 2017): ‘Could Your Vibrator Be Poisoning You?‘ Hierin komt een expert aan het woord die vertelt dat veel fabrikanten van seksspeeltjes de gezondheidswetgeving van hun land omzeilen door hun producten ‘novelty toys’ te noemen. Het gevolg is dat wereldwijd enorm veel vibrators uit China worden verkocht die zijn gemaakt van ronduit slechte kwaliteit plastics. Kortom, het is ook vandaag de dag heel goed mogelijk dat je een vibrator in je lichaam stopt die vol zit met ziekmakende stoffen. Maar er is nog een ander risico voor de gezondheid: sommige plastic vibrators zijn poreus. Die zijn na gebruik niet goed schoon te maken waardoor bacteriën vrij spel krijgen en er het gevaar van infectie ontstaat.

Kies voor kwaliteit

Om een lang verhaal kort te maken, óók anno 2018 geldt: vermijd seksspeeltjes die van goedkoop plastic of jelly-materiaal zijn gemaakt. Kies liever voor een wat duurdere vibrator die is gemaakt van kwaliteit siliconen. Dit type materiaal is vrij van schadelijke of irriterende stoffen en bevat geen weekmakers. Het is reukloos en kleurvast en is ideaal voor penetratie. Silicone is niet poreus en houdt dus geen vuil en bacteriën vast en het is makkelijk schoon te maken. Het materiaal is heel zacht en glad en voelt natuurlijk aan, vergelijkbaar met hoe de huid aanvoelt. Het materiaal neemt daarnaast snel de eigen lichaamstemperatuur aan. Dit zorgt voor extra comfort. Een laatste goede eigenschap: silicone is sterk en duurzaam. Een vibrator die is gemaakt van siliconen kan een leven lang meegaan. (Maar dat geldt vaak niet voor de motor.) Doordat het materiaal dicht is geleidt het trillingen goed.

‘Medical grade silicon’

Veel fabrikanten beweren dat hun product is gemaakt van 100% siliconen materiaal, maar de waarheid is dat het materiaal vaak gemengd is met andere stoffen, zoals elastomeer en rubber (TPR). Het probleem van een gemixt siliconen materiaal is dat het poreuzer is dan je verwacht. Wanneer je een siliconen vibrator koopt, let dan op het label ‘medical grade silicon’ of gewoon ‘medisch siliconen’. De beste vibrators zijn gemaakt van 100% medisch verantwoord silicone.

De expert in het artikel van Whimn.com.au adviseert het volgende: “Search out higher quality manufacturers. These include: Lelo from Sweden, We-Vibe and Swan from Canada, L’Amarouse from France, Fun Factory from Germany and Iroha products from Japan.” Het nadeel van 100% medisch verantwoord silicone is dat het duur is. Onder andere daarom zijn de vibrators van de beste merken zo prijzig. Een bekende sextoy tester en autoriteit op het gebied van sextoys is ‘Dangerous Lilly’. Zij is het ermee eens dat de bovengenoemde kwaliteit merken heel goede en veilige producten maken. Maar zij nuanceert het label ‘medical grade silicon’. Zij schrijft op haar blog:  “I would be a little suspect because medical-grade silicone is much more expensive and isn’t necessary. There are also regulations on brands using that terminology. Even if it just says “silicone” and you’re buying from a trusted retail website, I give my blessing. If they try to call it a “blend”, though, run away.” (bron) Als bij een product dat Dildootjes.nl verkoopt staat dat het gemaakt is van siliconen en er staat verder niets bij, dan mag je ervan uitgaan dat het veilig is voor het lichaam. Maar…

Goed advies

Een goede tip die Lilly meegeeft is deze: koop nooit op Amazon, Ebay en AliExpress. Op dit soort sites worden de bekende A-merken verkocht, maar in werkelijkheid zijn dit namaak producten. Het spreekt voor zich: die zijn niet veilig voor het lichaam. De meest gekopieerde merken zijn: Lelo, Fun Factory, We-Vibe, Fleshlights, Tenga, Fairy Wands by Merci Toys, Magic Wand. Njoy.

Welke materialen zijn veilig en welke niet?

Fabrikanten van seksspeeltjes kunnen voor de fabricage verschillende soorten materialen gebruiken, zoals siliconen, plastic, rubber, jelly, TPR, TPE en combinaties daarvan. De vraag is: welke van die materialen zijn veilig en welke geven gezondheidsrisico’s? Voor een antwoord moet je globaal kijken naar twee dingen: 1. zitten er in het materiaal ftalaten/weekmakers (niet goed) en/of is het materiaal poreus (niet goed).

Ftalaten / poreus

Ik heb duidelijk gemaakt dat siliconen een heel veilig type materiaal is. Er zit om te beginnen geen ftalaten in en het materiaal is niet poreus. Ftalten zijn chemische stoffen die worden gebruikt om seksspeeltjes soepel te maken. Daarom worden die ook wel weekmakers genoemd. Weekmakers zijn in kinderspeelgoed verboden bij wet, maar ze worden in vibrators en dildo’s toegestaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit schrijft hierover op haar website:

“Vibrators en dildo’s zijn vaak gemaakt van weekgemaakt pvc. Onderzoek door de NVWA wees uit dat deze producten ftalaten bevatten én afgeven. De risico’s zijn gering zolang de producten minder dan 2 uur per week worden gebruikt. Er zijn gezondheidsrisico’s bij gebruik van 10 uur per week of meer. Om de negatieve effecten op volwassenen of op ongeboren kinderen uit te sluiten, adviseert de NVWA deze producten beperkt te gebruiken. Ftalaten zijn wettelijk niet verboden in deze categorie artikelen.” (bron)

Wat zijn de negatieve effecten van weekmakers? Mensen die in contact komen met ftalaten kunnen allergische en chemische reacties krijgen. De giftige stoffen worden ook in verband gebracht mer ernstiger klachten, zoals het ontwikkelen van diabetes, astma, autisme en borstkanker.

Hard kunststof ABS

Een andere stof die veilig is voor het lichaam is ABS plastic. In ABS zit geen weekmakers en het materiaal is niet poreus. Het is dus makkelijk schoon te maken. Andere voordelen van ABS zijn dat het glad en duurzaam is en trillingen goed geleidt, nóg beter dan siliconen. De krachtig vibrerende bullet vibrator de We-Vibe Tango is gemaakt van ABS.

Glas en metaal

Dildo’s van glas en metaal zijn hard, glad en zwaar en zijn niet poreus waardoor ze makkelijk zijn te reinigen. Andere voordelen: alle soorten glijmiddelen zijn te gebruiken en glas en metaal zijn geschikt voor ’temperature play’. De materialen warmen snel op en koelen snel af waardoor ze extra lekkere warmte of koude sensaties geven. Een voorbeeld van een metalen dildo is de Njoy Pure Wand. Medische kwaliteit roestvrijstaal. 100% veilig voor het lichaam. Prijskaartje: €133,95 euro. Alléén van het bedrag ga je kromliggen. (Ik moest even een grapje maken.)

TPR/TPE

Silicone is subliem materiaal, maar het is duur. Een goedkoper en vergelijkbaar materiaal is TPR of TPE. TPR is hypoallergeen, vrij van weekmakers en is dus veilig voor het lichaam. TPR kan zacht aanvoelen maar ook hard en stevig. Het materiaal is behoorlijk slijtvast en gaat vaak jaren mee. TPR is iets poreuzer dan siliconen. Na gebruik dus goed schoonmaken.

CyberSkin, Fanta Flesh en andere realistische materialen

Veel masturbators en love dolls voelen realistisch aan en zijn gemaakt van CyberSkin of Fanta Flash. Dit materiaal is net als de menselijke huid zacht, glad en flexibel. Nadeel van deze materialen is dat ze poreus zijn. Daardoor zijn ze moeilijk hygiënisch te reinigen en helemaal schoon te houden. De Fuck Me Silly mega masturbators van het merk PipeDream zijn de beste in hun soort maar de producten zijn gemaakt van Fanta Flesh. De masturbators zijn vrij van weekmakers en ze zijn bestand tegen water. Ze zijn dus wel goed uit te spoelen. Wil je nóg schoner te werk gaan, gebruik dan een condoom.

Het Amerikaanse merk Fleshlight maakt kunstvagina’s die óók zeer realistisch aanvoelen. Het materiaal dat Fleshlight gebruikt heet Real Feel Super Skin®. Dit is in tegenstelling tot andere Skin-materialen niet poreus en is dus heel goed schoon te maken.

Ter relativering… Ik heb ooit een vibrator gehad, het was een goedkoop, lawaaiig dingetje dat stonk naar de Chemische fabriek Naarden (maar dan ergens in China). Van die vibrator ging ik groen en geel zien. Maar dat was van ergernis. Ik legde niet gelijk het loodje. Dat deed de vibrator wèl. Die trilde stuk! En toch… Wil je het zekere voor het onzekere, kies dan een vibrator van een goed merk en een betrouwbare fabrikant. Die hebben het beste met je voor en gebruiken de beste materialen.

Lees ook: Wat zijn de beste merken (overzicht per type vibrator)

›› Spring naar alle onderwerpen

Geraadpleegde bronnen

– Emmelinepeachesreviews.com
Carasutra.com
– Dangerouslilly.com
– Missrubyreviews.com
– MrRacy.com
TheBigGayReview.com
Joan Price – Sex & Aging Views & News
Heyepiphora.com

›› Beste bezoeker, Vind je mijn stukjes over seksspeeltjes leuk? En ben je van plan iets te gaan kopen? Dan zou ik het waarderen als je dat doet via de linkjes in mijn verhaaltjes en reviews of direct in mijn webshop: https://bestel.dildootjes.nl. Dankjewel. Annette Broekhuijsen


›› NAAR DE WINKELVragen of opmerkingen? Mail naar annette@dildootjes.nl.
Beste bezoeker, Vind je mijn stukjes over seksspeeltjes leuk? En ben je van plan iets te gaan kopen? Dan zou ik het waarderen als je dat doet via de linkjes in mijn verhaaltjes en reviews of direct in mijn webshop: https://bestel.dildootjes.nl. Dankjewel. Annette Broekhuijsen


›› NAAR DE WINKELVragen of opmerkingen? Mail naar annette@dildootjes.nl.